Philharmonics Nicolaisaal

...on their way to a concert, visitors pass first through the Baroque section, then cross the 1930s foyer, before finally taking their seats in this concert hall at the heart of the Baroque city. Here the architecture with its space, form, materials, light and music, gains its temperament from the Baroque context.” (R.R.)

The product of the conversion of a church in 1934, the Nikolaisaal was partially demolished, leaving just a third of the original building, to be used as a foyer. A new hall, like the body of a musical instrument, fits neatly into this two-storey space with its strictly rationalist design. The rear wall, clad in flame maple, contrasts with the cool elegance of the completely black, almost dematerialised foyer.

In contrast to the severe foyer, the hall is characterised by warm colours and soft, curved lines. The ceiling and wall design is based entirely on the acoustic requirements of a classical concert hall.

PDF Download

Building Typology: Culture
Location: Potsdam
Country: Germany
Planning / Construction Period: 10/1997 - 08/2000
Order type: Refurbishment
Client: City of Potsdam
Project Participants:
  • Working partnership: Rudy Ricciotti mit HHS Architekten
  • Structural engineer: Dr. Zauft & Partner, Potsdam
  • Lighting design: Thorsten Braun, Limburg
  • Acoustics: Thermibel, Grenoble
Scope of Services:
  • Architecture
  • Interior Design
  • Awards: Second German Architecture Prize Putz (Award) 2002
    German Façade Prize 2001

    Similar projects

    Philharmonics Nicolaisaal